fbpx

El projecte transfronterer EKO – Pirineus de Circ s’ha presentat a Catalunya

7 de Març de 2024

Aquest dimecres 6 de març s’ha presentat el projecte de cooperació transfronterera EKO – Pirineus de Circ al Centre de Creació d’Arts Escèniques El Canal de Salt. El projecte reuneix catorze estructures de formació, creació i difusió d’espectacles de Catalunya, l’Aragó, el País Basc, Occitània i Nova Aquitana, amb un calendari d’activitats que s’han de desenvolupar entre l’abril del 2024 i l’abril del 2027.

L’àmbit de treball proposat és l’acompanyament als artistes de circ al llarg de tot el seu recorregut d’investigació, creació i difusió, amb un suport paral·lel en pràctiques de mediació artística i ecologia com a eix vertebrador.

En el cas de Catalunya, la Xarxa Transversal, amb els deu ajuntaments que són membres del consistori —Vilanova i la Geltrú, Tortosa, Sant Cugat del Vallès, Reus, Olot, Mataró, Manresa, Granollers, Girona i Figueres—, és un dels tres socis del projecte, juntament amb El Canal de Salt i La Central del Circ.

Transversal hi participa posant al servei de la creació de circ contemporani els recursos amb què compten els ajuntaments, amb la implicació, entre altres, dels centres de creació Roca Umbert a Granollers i Can Gassol a Mataró. EKO també acompanyarà les creacions en la difusió i l’exhibició, una fase on entren en joc el conjunt dels teatres municipals dels ajuntaments de Transversal, programant els espectacles als espais i apropant així el circ contemporani de la regió transfronterera a la ciutadania de Catalunya.

A banda dels socis ja mencionats, la Xarxa Transversal, El Canal de Salt i La Central del Circ, també són socis del projecte La Grainerie de Toulouse, que lidera el projecte, l’escola de circ de Tolosa Ésacto’Lido, Occitanie en Scène, l’Université de Toulouse Jean Jaurès, la Ville d’Hendaye, el Ballet Malandain de Biarritz, l’Ajuntament de Bilbao, la Diputació d’Álava, l’Ajuntament i la Diputació de Huesca i el Govern d’Aragó. Per tal de maximitzar l’impacte al territori, a banda de les tres entitats catalanes sòcies directes, el projecte compta amb l’Ateneu 9Barris, FiraTàrrega, l’Estruch de Sabadell, Tub d’Assaig de Terrassa i Konvent de Berga com a entitats associades.

L’objectiu final d’aquest projecte, per tant, és molt clar: permetre al sector del circ transfronterer iniciar la seva transició ecològica, transformant el seu model de creació, producció i distribució, per tal d’imaginar i aplicar noves formes artístiques adaptades a la transició i reduir la petjada mediambiental.

EKO – Pirineus de Circ és un projecte de cooperació Interreg cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea a través de POCTEFA, el Programa Europeu de Cooperació Transfronterera creat per fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer entre Espanya, França i Andorra.

Fotografies: Pol Naranjo

Go top