fbpx

WOMART, TALENT FEMENÍ EN LES ARTS VISUALS

16 de Març de 2018

Les 10 ciutats de Transversal acolliran aquest mes d’abril el projecte Womart, una iniciativa que pretén reivindicar la necessitat de reconèixer el talent femení en les arts visuals.

La proposta, que sorgeix del Concurs de Comissariat convocat per la Xarxa el passat 2017, es materialitzara amb 10 d’intervencions artístiques en l’espai públic a càrrec de 10 artistes visuals de relleu.

Womart-Cartell-Generic-01-DIGITALEl proper 14 d’abril es podran veure a tots els municipis membres de la Xarxa Transversal les propostes de les 10 artistes comissariades per l’associació Rebobinart, que inclouen instal·lació, arts escèniques, media art, il·lustració i muralisme.

Womart té l’objectiu de visibilitzar i reconèixer el talent artístic de les dones creadores, fomentar la presència d’aquestes en el camp de l’art urbà i afavorir la seva professionalització, en resposta a la manca de paritat real als circuits de les arts visuals.

Es dona la paradoxa de que tot i que més d’un 70% de les estudiants a les Facultats de Belles Arts espanyoles són dones, la seva presència posterior als circuits de l’art és molt limitada. Només cal fixar-nos en algunes dades per corroborar-ho: de les 177 exposicions individuals del Consorcio de Galerías de Arte Contemporáneo, que agrupa les millors galeries espanyoles, només 34 van ser d’artistes dones (exposicions celebrades entre desembre 2008 i febrer 2009). El sector museístic segueix la mateixa tendència de les galeries ja que de totes les exposicions individuals celebrades en 22 centres d’art contemporani entre 1999 i 2009 només un 9,4% es van dedicar a artistes dones. Si mirem la realitat de Catalunya, la situació no millora tal i com apunta el 4t informe de l’Observatori Cultural de Gènere realitzat amb la col·laboració de Mujeres en las Artes Visuales. L’informe analitza la presència de la dona en les exposicions realitzades per 10 grans centres d’art de Barcelona entre el 2011 i el 2015 (ambdós inclosos) i sentencia que només el 14% de les exposicions van ser dedicades a dones artistes.
lula_goce_hannover_17_VLa iniciativa Womart sorgeix en resposta a aquesta realitat i vol explorar la relació de la feminitat, el gènere, la dona i l’art, generant un discurs que reflexioni sobre aquest apecte des de les diferents disciplines artístiques, els estils, tècniques i sensibilitats individuals de les deu artistes participants, que han estat escollides per al projecte per l’exel·lència del seu treball, independentment de la seva trajectòria i reconeixement professionals.

 

Les creadores que conformaran el projecte Womart, i les ciutats on treballaran són:

Hyuro: Reus, pintura mural
Paula Bonet: Figueres, pintura mural
Elbi Elem: Tortosa, pintura mural
B-Toy: Olot, pintura mural
OVNI: Manresa, pintura mural
Monica Rikic: Granollers, instal·lació
Aïda Gómez: Mataró, instal·lació
PEDRA: Girona, instal·lació
Minuskula: Sant Cugat del Vallès, pintura mural
Lula Goce: Vilanova i la Geltrú, pintura mural

Aquestes creadores ja estan treballant les seves propostes per als seus municipis d’acollida: sota el marc conceptual que proposa el projecte, cada artista generarà el seu propi discurs, amb tota llibertat creativa i interpretativa. Les propostes d’intervenció tindran lloc a les 10 ciutats catalanes de manera simultània, amb el seu punt central el dissabte 14 d’abril.

Rebobinart és una associació especialitzada en el desenvolupament de projectes socials a través de l’art urbà de qualitat, posant-lo al servei de la societat a través de la creació de projectes que s’arrelen en el territori, que aporten un valor afegit a l’espai urbà i que generen una nova via de comunicació amb la ciutadania propiciant l’esperit crític i transmetent missatges de caràcter social en cadascun dels projectes generats.

Podeu trobar més informació sobre les artistes i el projecte a la pàgina WOMART d’aquest mateix web

Go top