fbpx

Transversal als Jardins de la Llum de Manresa

23 de Febrer de 2022

Llum de saló va ser la instal·lació que es va poder veure a la plaça Major de Manresa els dies 19 i 20 de febrer, la qual és l’aportació de Transversal a les obres efímeres a l’entorn de la llum i de l’aigua que va acollir el festival Jardins de Llum en el marc del projecte Transefímers.

Llum de saló ha estat creada per unparelld’arquitectes —per Eduard Callís i Guillem Moliner amb la col·laboració de Clàudia Calvet i Xevi Rodeja—, i es compon de cent cinquanta bombetes LED, amb els cables corresponents, que dibuixen un llum de saló, de vuit metres d’alçada i de vuit de diàmetre, estructurat en tres anelles. Es tracta d’una estructura lleugera i suspesa a pocs metres del terra, construïda amb material de rebuig de la indústria tèxtil i amb elements reutilitzables. Aquest únic objecte, per la seva forma i per la llum que desprèn, qualifica l’espai on s’instal·la i en transforma el seu caràcter, i durant un parell de dies ha aportat calidesa a l’estança comunitària per excel·lència dels ciutadans i ciutadanes de Manresa: la plaça Major.

Transefímers esdevé el punt d’enllaç entre festivals d’instal·lacions efímeres en l’espai públic que formen part de les ciutats de la Xarxa, els quals tenen diferents dimensions i temàtiques però uns propòsits semblants. El projecte inclou contacte i relació entre festivals així com intercanvi d’artistes entre les mostres. Per a aquest segon objectiu, Transversal assumeix l’encàrrec perquè un artista o un col·lectiu que hagi participat en algun dels festivals produeixi o adapti una peça que es veurà en l’edició següent d’algun dels altres certàmens. La creació ha d’adaptar-se a la temàtica i a les bases de creació del festival específic que l’acull, ja que en molts dels casos es tracta d’esdeveniments que són site-specific.

Així, des de Transefímers s’afavoreix la projecció dels artistes a altres zones de Catalunya i s’impulsa la creació de noves propostes artístiques. L’inici de la iniciativa va sorgir el 2015 i actualment compta amb Jardins de la Llum, de Manresa; amb A Cel Obert, de Tortosa, i amb Lluèrnia, d’Olot. Enguany també s’iniciaran vincles amb festivals de dins i fora de la Xarxa, en concret amb Ex Abrupto, de Moià; amb Forma, de Balaguer; amb NYS, de Castellbisbal; amb Art i Gavarres, de Girona, i amb Ull Nu, d’Andorra.

 

Go top