fbpx

Transefímers MED encén la seva brasa al Lluèrnia

20 d'Octubre de 2020

El col·lectiu d’artistes Equip BO format per Jean Orliac i Joan Bardy ja ha instal·lat al Festival Lluèrnia la primera de les sis intervencions artístiques que es podran veure als festivals del partenariat gràcies al projecte Transefimers MED.

Jean Orliac i Joan Bardy, arquitectes, van rebre el premi del jurat en l’edició 2019 del Festival A Cel Obert de Tortosa. El guardó incloïa la realització d’una nova instal·lació artística en un altre festival del partenariat. La nova instal·lació Roent com la brasa es podrà veure al Festival Lluèrnia d’Olot a partir del 20 d’octubre i fins el 27 de novembre.

La instal·lació, invisible de dia i cridanera de nit, representa les ferides de la Història: tot i que no sempre es poden veure son sovint encara calentes i no acaben de cicatritzar. Els episodis més obscurs de la Història sempre s’acaben repetint en un lloc o altre de l’espai i del temps. Com a sota d’un volcà adormit, un foc latent es propaga sota terra i sota la closca exterior s’hi troben ferides sense cicatritzar. Marcats pel foc com el bestiar, Homes i Terra pateixen episodis dolorosos i traumàtics que deixen petjades indelebles en la societat i el territori. Siguin causats per forces de la naturalesa o per la estupidesa humana, el nostre únic recurs per afrontar-los, avançar-nos i minimitzar-ne les conseqüències que ens perjudiquen és la Memòria. Una Memòria que ens ha de servir per no perdre el respecte al món que ens envolta. Una Memòria que pot salvar moltes vides i que pot evitar desastres. Una memòria que ens construeix com a Humanitat, de la qual no ens hem d’oblidar davant la incertesa dels temps que corren…

Seguin una lògica d’optimització de recursos, la instal·lació fa servir per bona part lluminàries reutilitzades i tot el material trobarà encara una altra vida després del festival gràcies a la col·laboració de l’Escola Superior de Disseny IED.

 

 

 

 

Transefímers MED és un projecte recolzat per l’Euroregió Pirineus Mediterrània  en el marc de la Convocatòria de projectes Cultura 2019.

Go top