fbpx

EXPOSICIÓ ESTÈTIQUES TRANSVERSALS | MANRESA

31 d'Octubre de 2017

full volant digital 2017 MANRESA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Estètiques Transversals i Manresa presenten (WO)MANRESA, de l’artista Raquel Friera, un projecte que s’ha desenvolupat al voltant de la relació entre les dones i el treball en una societat marcada per tensions i friccions del treball productiu i reproductiu. A l’exposició, es podrà veure el resultat d’una sèrie de sessions amb dones de Manresa; una línia imaginària de tren amb cinc textos treballats pel grup de dones i cinc il·lustracions realitzades per il·lustradores diferents. A més a més hi haurà un vídeo del projecte i un espai d’intervenció on es realitzaran una sèrie d’activitats en col·laboració amb l’escola d’Art de Manresa. La mostra es podrà veure a l’espai Memòries del Museu Comarcal de Manresa del 9 de novembre al 7 de gener.

(Wo)Manresa és un projecte desenvolupat dins del marc d’Estètiques Transversals #3, un projecte d’IDENSITAT en col·laboració amb el M|A|C Mataró Art Contemporani, el Centre d’Art Contemporani La Sala de Vilanova i la Geltrú, el Museu Comarcal de Manresa i amb el suport de Xarxa Transversal i la Generalitat de Catalunya, desenvolupat entre 2016 i 2017 al voltant d’un eix temàtic comú: el treball i la transformació social i urbana d’aquestes tres ciutats amb passat industrial.

EL PROJECTE A MANRESA

El projecte ha treballat des de la perspectiva de gènere, tot partint de les problemàtiques sorgides del treball contemporani i post-fabril, en què les dones lliuren una constant batalla entre el treball productiu i el reproductiu. (Wo)Manresa s’inscriu en la línia de treball que Raquel Friera està portant a terme des de 2015 dins del projecte Feminizing Art History, on l’artista reinterpreta una sèrie de performances històriques realitzades per homes. En aquest cas (Wo)Manresa s’inspira en l’acció de l’artista alemany Joseph Beuys, la qual fou realitzada el 1966 i que portava el títol de Manresa, on Beuys tractava les “ferides” espirituals de l’home des d’una dimensió simbòlica. Aquella acció prenia el viatge com a fil conductor, que Raquel Friera reinterpreta ara des d’un camp imaginari i socioeconòmic.

Endinsant-se en el context actual, la proposta (Wo)Manresa es realitza des de la crítica de gènere i el treball, i interpreta les “ferides” de l’obra de Beuys a partir del món laboral de les dones, aprofundint en la compatibilitat/incompatibilitat del “treball reproductiu” (el treball domèstic i de cura) i el “treball productiu” o remunerat.

(Wo)Manresa parteix d’una anàlisi de les problemàtiques compartides per les dones que han participat i d’un exercici imaginatiu a partir de trobades i debats. Com a resultat s’ha creat una línia de tren imaginària que parteix de Manresa i que permet viatjar cap a cinc indrets on els problemes de producció/reproducció es troben resolts. El viatge individual de Beuys queda així desplaçat com un viatge compartit cap a un destí imaginari creat i ideat per un grup de dones.

Les ciutats imaginades es presenten en un pamflet imitant l’estètica de Renfe amb textos descriptius i il·lustracions, i són fruit de les sessions de treball de l’artista amb el grup configurat per Dolors Bosch, Maite Casals, Fina Gil, Dolors Reifs, Rosa Serra i Cristina Zárate, i per les il·lustradores Isa Ruiz, Sònia Estévez, Emma Gascó, Inma Serrano i Nuria Frago.

La presentació tindrà lloc el dia 9 de novembre a les 18h a l’estació de Renfe de Manresa, i a les 19h al Museu Comarcal. El projecte compta amb la complicitat i el suport de Renfe, gràcies als quals a l’estació de Manresa es podran aconseguir pamflets del projecte com si es tractessin d’un nou destí de l’empresa ferroviària.

 

EL PROJECTE A TOTES LES CIUTATS

Estètiques Transversals, és un projecte que IDENSITAT porta a terme en col·laboració amb diversos equipaments culturals, desplegant a cada ciutat la participació d’un artista o d’un col·lectiu convidat i la configuració d’un node territorial que compta amb la implicació de diferents agents del context.

A Vilanova i la Geltrú s’ha treballat al voltant de l’antiga fàbrica Pirelli i la seva empremta, tant en l’espai social com en el paisatgístic i l’exposició ha estat oberta del 15 de setembre al 15 d’octubre al Centre d’Art Contemporani La Sala. A Mataró s’ha treballat al voltant de la reconversió dels polígons en espais d’oci, qüestionant els límits de l’oci i el treball i la seva productivitat des del mercat de l’art amb Oci a la Fàbrica, de l’artista Mariona Moncunill, que es pot veure al MAC Mataró Art Contemporani del 20 d’octubre al 24 de desembre de 2017.

 

EL TREBALL D’IDENSITAT

Estètiques Transversals és una plataforma experimental de projectes que es situa en la intersecció entre l’art, l’educació i l’espai social. Amb el subtítol Pràctiques artístiques, accions educatives i ciutats mitjanes, IDENSITAT ha treballat col·laborativament amb cada un dels municipis per crear un espai d’experimentació i també de confluència. Amb la tercera edició d’aquest projecte IDENSITAT consolida una metodologia basada en les accions en context, en l’acostament de temàtiques i processos inicialment desconnectats i obre una sèrie de vies de col·laboració entre artistes, ciutadania, equipaments culturals i espais educatius.

El projecte compta amb la col·laboració de Xarxa Transversal, Generalitat de Catalunya i els ajuntaments dels tres municipis implicats.
L’exposició, amb una part comuna i una pròpia de cada context, es pot veure a Vilanova i la Geltrú, Mataró i Manresa consecutivament:

La Sala Centre d’Art Contemporani, Vilanova i la Geltrú, del 15 de setembre a 15 d’octubre

M | A | C Mataró Art Contemporani, inauguració el 20 d’octubre de novembre de 2017, fins el 24 de desembre de 2017.

Museu Comarcal de Manresa, inauguració el 9 de novembre de 2017, fins el 7 de gener de 2018.

Go top