fbpx

MAPADEBALL, partitures coreogràfiques / Tots Dansen

Un projecte que vol apropar el llenguatge del moviment i la dansa contemporània al públic jove. 



Dos projectes amb el mateix objectiu: apropar el llenguatge del moviment i la dansa contemporània al públic jove; esdevenint alhora una eina educativa pel professorat. Un treball que suposa un aprenentatge i una vivència i experiència positiva, tant personal com col·lectiva, per a l’alumnat dels instituts d’ensenyament secundari.

Mapadeball, partitures coreogràfiques i Tots Dansen són propostes que la Xarxa Transversal impulsa conjuntament amb el Mercat de les Flors. Des del Mercat es lidera l’aspecte formatiu i de direcció artística, mentre que la Xarxa assumeix la implantació a les ciutats, pel que fa a coordinació i organització general de la proposta.

Mapadeball i Tots Dansen són projectes de pràctica artística a l’aula i estan destinats a introduir i apropar el llenguatge del moviment i la dansa contemporània al públic més jove. Es presenten com una eina educativa pel professorat, però sobretot s’introdueix com una vivència i experiència positiva, tant personal com col·lectiva. D’altra banda, el procés de creació coreogràfica que es comparteix entre alumnes i professors, amb la supervisió artística del coreògraf i de ballarins i ballarines locals, dona com a resultat final un espectacle de dansa contemporània.

Les fases dels projectes són:

  1.  Formació als docents: la primera fase d’aquest projecte consisteix en la formació dels professors que després treballaran amb els alumnes de les escoles de secundària.
  2. Treball a les escoles: posteriorment els professors de les escoles introdueixen i treballen les propostes de moviment encaminades cap a poder compondre una coreografia que respon al tema i a la música proposada.
  3. La mostra del resultat: la representació del projecte en forma de mostra al teatre de cada municipi. Actuació de tots els alumnes de les escoles de secundària que han participat al projecte, amb sessions escolars i obertes al públic. Les funcions són el resultat de la participació del projecte per part dels estudiants als respectius centres d’ensenyament durant un trimestre escolar.

En el format Tots Dansen la direcció de la formació de professors i la mostra final va a càrrec del coreògraf.

A Mapadeball, partitures coreogràfiques, el coreògraf dissenya una partitura de moviment que traspassa als conductors/ directors d’escena locals per mitjà d’unes sessions de formació exclusives; i són aquests ballarins locals els que implanten el projecte i tenen la relació amb el professorat. El coreògraf no treballa directament amb els professors, només es veuran a la trobada inicial/Masterclass. La formació als professors, en el cas de Mapadeball es fa directament a les ciutats participants i està dirigida també pels ballarins locals.

Mapadeball i Tots Dansen van ser un un dels eixos principals del Pla d’Impuls de la Dansa, promogut per la Generalitat de Catalunya, per reforçar i incrementar el compromís de la dansa amb l’educació, les escoles i la comunitat.

Històric dels projectes.

Tots Dansen va néixer com una extensió al territori català de la Jornada Jove de Creació Artística: Dansa Contemporània d’àmbit barceloní, organitzada pel Mercat de les Flors, Institut del Teatre i Institut d’Educació de Barcelona (IMEB). Per la seva extensió a altres ciutats catalanes, es va sumar al projecte el Consorci Transversal Xarxa d’Activitats Culturals.

El projecte es va dur a terme a nivell català per primera vegada el curs 2012-2013, en aquell moment amb només tres ciutats participants, i edició rera edició no ha deixat de sumar municipis i instituts participants.

La participació a les edicions del Tots Dansen ha estat aquesta:

-Primera edició: Sebastián Garcia Ferro (12-13)

-Segona edició: Lipi Hernández (13-14)

-Tercera edició: Toni Mira (14-15)

-Quarta edició: Álvaro de la Peña (15-16)

-Cinquena edició: Ramon Baeza (16-17)

Sisena edició: Inés Boza, Constanza Brncic i Toni Mira (17-18)

Setena edició amb: João Lima, Constanza Brncic i Inés Boza (18-19).

La vuitena edició, també amb la coreografia de Lima i en combinació amb Mapadeball (19-20).

La primera edició de Mapadeball va fer-se amb les partitures coreogràfiques de Sònia Gómez i Constanza Brnčić i hi van participar 6 ciutats: Figueres, Granollers, Manresa, Mataró, Olot i Sant Cugat del Vallès.

-El resultat de l’edició 19/20, reformulat  en versió telemàtica a causa del COVID, ha estat aquest.

-Novena edició, íntegrament amb el projecte MAPADEBALL, amb  João Lima, Constanza Brnčić i Sònia Gómez 

cultura_c3

Projecte impulsat per Transversal gràcies al suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Go top