Tots Dansen

Un projecte que vol apropar el llenguatge del moviment i la dansa contemporània al públic jove. Un projecte emblemàtic per Transversal, és una de les propostes pròpies de la Xarxa que ja no passa per aprovació de plenaris. La Xarxa porta el pes de la gestió, sempre de la mà i amb la col·laboració del Mercat de les Flors que en fa la tutela a nivell formatiu i de direcció artística, però amb la implantació a les ciutats ja a càrrec dels serveis tècnics del Consorci pel que fa a la coordinació i organització general de la proposta.

Tots Dansen manté des dels inicis el mateix objectiu: apropar el llenguatge del moviment i la dansa contemporània al públic jove; esdevenint alhora una eina educativa pel professorat. Tots Dansen és un aprenentatge i una vivència i experiència positiva, tant personal com col·lectiva, per a l’alumnat dels instituts d’ensenyament secundari. Ho fa, a més, com un dels eixos principals del Pla d’Impuls de la Dansa, promogut per la Generalitat de Catalunya, per reforçar i incrementar el compromís de la dansa amb l’educació, les escoles i la comunitat.

santcugattotsdansen

Es tracta doncs d’un projecte consolidat, que va sumant participacions a cada nova edició. Més teatres implicats, cobertura i treball a més territori (amb la implicació de municipis de les comarques dels respectius teatres), més centres de secundària i en conseqüència, moltes més funcions.

La participació a les edicions del Tots Dansen ha estat aquesta:

-Primera edició: Sebastián Garcia Ferro (12-13)

-Segona edició: Lipi Hernández (13-14)

-Tercera edició: Toni Mira (14-15)

-Quarta edició: Álvaro de la Peña (15-16)

-Cinquena edició: Ramon Baeza (16-17)

Sisena edició: Inés Boza, Constanza Brncic i Toni Mira (17-18)

Setena edició amb: João Lima, Constanza Brncic i Inés Boza (18-19).

El creixement exponencial en la participació posa en evidència l’èxit del projecte: els centres educatius i els professors que hi participen un any, repeteixen (tot i l’esforç i la dedicació que el projecte els demana). També funciona la notorietat del projecte gràcies al boca-orella, la satisfacció dels professors fa conèixer el projecte. En les ciutats on ja es du a terme hi ha cada vegada més IES que hi volen participar, i altres municipis s’interessen edició rere edició per sumar-s’hi.

És d’interès per part dels municipis membres de la Xarxa que s’han intentat anar incorporant cada any, d’aquí el creixement exponencial del projecte, com d’altres de fora. Aquests segons només han pogut participar-hi sota l’apadrinament d’un dels teatres. És el cas de Granollers, Manresa o Olot, que en les diferents edicions han anat assumint  que els seus formadors treballin en instituts de la seva comarca d’influència i fora del seu terme municipal, per tal que el projecte arribi a més llocs.

Les fases del projecte són:

Foto_TotsDansen31. Formació als docents: la primera fase d’aquest projecte consisteix en la formació dels professors que després treballaran amb els alumnes de les escoles de secundària. .
2. Treball a les escoles: posteriorment els professors de les escoles introdueixen i treballen les propostes de moviment encaminades cap a poder compondre una coreografia que respon al tema i a la música proposada.
3. La mostra del resultat: la representació del projecte Tots Dansen en forma de mostra al teatre de cada municipi. Actuació de tots els alumnes de les escoles de secundària que han participat al projecte, amb sessions escolars i obertes al públic. Les funcions són el resultat de la participació del projecte per part dels estudiants als respectius centres d’ensenyament durant un trimestre escolar.

Tots dansen és un projecte de pràctica artística a l’aula i està destinat a introduir i apropar el llenguatge del moviment i la dansa contemporània al públic més jove. Es presenta com una eina educativa pel professorat, però sobretot s’introdueix com una vivència i experiència positiva, tant personal com col·lectiva. D’altra banda, el procés de creació coreogràfica que es comparteix entre alumnes i professors, amb la supervisió artística del coreògraf i d’11 ballarins i ballarines locals, dona com a resultat final un espectacle de dansa contemporània.
La implicació de la Xarxa Transversal fa possible la vinculació dels municipis al projecte liderat pel Mercat de les Flors. Aquest projecte va néixer com una extensió al territori català de la Jornada Jove de Creació Artística: Dansa Contemporània d’àmbit barceloní, organitzada pel Mercat de les Flors, Institut del Teatre i Institut d’Educació de Barcelona (IMEB). Per la seva extensió a altres ciutats catalanes, es va sumar al projecte el Consorci Transversal Xarxa d’Activitats Culturals, que aplega 10 ciutats mitjanes de Catalunya i col·laboren en l’àmbit de la Cultura compartint un seguit de valors en favor de la promoció i defensa de la cultura, i es beneficien dels avantatges del treball en xarxa.

 

cultura_c3

Projecte amb participació de Transversal gràcies al suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Go top