Tots Dansen

Un projecte que vol apropar el llenguatge del moviment i la dansa contemporània al públic jove. 

diagonal

Tots Dansen, organitzat per la Xarxa Transversal i el Mercat de les Flors, manté des de l’inici el mateix objectiu: apropar el llenguatge del moviment i la dansa contemporània al públic jove; esdevenint alhora una eina educativa pel professorat. Que es transmeti com una vivència i experiència positiva, tant personal com col·lectiva, per a l’alumnat dels instituts d’ensenyament secundari.

Ho fa, a més, com un dels eixos principals del Pla d’Impuls de la Dansa, promogut per la Generalitat de Catalunya, per reforçar i incrementar el compromís de la dansa amb l’educació, les escoles i la comunitat.

santcugattotsdansen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El Tots Dansen no ha deixat de créixer des que se’n va fer la primera edició la temporada 2012/13 (llavors amb 3 ciutats, 8 instituts i 562 alumnes participants) i el 2017 es va dur a terme l’aplicació de la seva cinquena edició, amb la participació de 7 ciutats de la Xarxa, 30 centres de secundària implicats, i 1.822 joves entrant en contacte amb la dansa contemporània i amb un resultat de 18 funcions. Aquest 2018 continua creixent amb una ciutat més que hi participa, i amb el desdoblament del projecte amb 3 coreògrafs.

La participació a les edicions del Tots Dansen ha estat aquesta:

-Primera edició: Sebastián Garcia Ferro (12-13)

-Segona edició: Lipi Hernández (13-14)

-Tercera edició: Toni Mira (14-15)

-Quarta edició: Álvaro de la Peña (15-16)

-Cinquena edició: Ramon Baeza (16-17)

Sisena edició: Inés Boza, Constanza Brncic i Toni Mira (17-18)

El creixement exponencial en la participació posa en evidència l’èxit del projecte: els centres educatius i els professors que hi participen un any, repeteixen (tot i l’esforç i la dedicació que el projecte els demana). També funciona la notorietat del projecte gràcies al boca-orella, la satisfacció dels professors fa conèixer el projecte. En les ciutats on ja es du a terme hi ha cada vegada més IES que hi volen participar, i altres municipis s’interessen edició rere edició per sumar-s’hi.

És d’interès per part dels municipis membres de la Xarxa que s’han intentat anar incorporant cada any, d’aquí el creixement exponencial del projecte, com d’altres de fora. Aquests segons només han pogut participar-hi sota l’apadrinament d’un dels teatres. És el cas de Granollers, Manresa o Olot, que en les diferents edicions han anat assumint  que els seus formadors treballin en instituts de la seva comarca d’influència i fora del seu terme municipal, per tal que el projecte arribi a més llocs.

Les fases del projecte són:

Foto_TotsDansen3-Una formació als docents encaminada a compartir -primer amb el creador i després amb els alumnes-, la composició d’una coreografia conjunta i coral amb tots els centres educatius que hi participen i la proposta escènica final.
-Treball a l’aula dels professors, amb suport de formadors locals (ballarins i coreògrafs).
-Actuació final de tots els joves de cada ciutat al seu teatre municipal, amb sessions escolars i obertes al públic.

Les funcions són el resultat de la participació del projecte per part dels estudiants als respectius centres d’ensenyament durant un trimestre escolar. Tots dansen és un projecte de pràctica artística a l’aula i està destinat a introduir i apropar el llenguatge del moviment i la dansa contemporània al públic més jove. Es presenta com una eina educativa pel professorat, però sobretot s’introdueix com una vivència i experiència positiva, tant personal com col·lectiva. D’altra banda, el procés de creació coreogràfica que es comparteix entre alumnes i professors, amb la supervisió artística del coreògraf i d’11 ballarins i ballarines locals, dona com a resultat final un espectacle de dansa contemporània.
La implicació de la Xarxa Transversal fa possible la vinculació dels municipis al projecte liderat pel Mercat de les Flors. Aquest projecte va néixer com una extensió al territori català de la Jornada Jove de Creació Artística: Dansa Contemporània d’àmbit barceloní, organitzada pel Mercat de les Flors, Institut del Teatre i Institut d’Educació de Barcelona (IMEB). Per la seva extensió a altres ciutats catalanes, es va sumar al projecte el Consorci Transversal Xarxa d’Activitats Culturals, que aplega 10 ciutats mitjanes de Catalunya i col·laboren en l’àmbit de la Cultura compartint un seguit de valors en favor de la promoció i defensa de la cultura, i es beneficien dels avantatges del treball en xarxa.

 

cultura_c3

Projecte amb participació de Transversal gràcies al suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Go top