fbpx

Trencadís – OMACEs tracta de la producció inaugural de l’OMAC, Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya. L’espectacle Trencadís, un  concert de nova creació amb música del compositor olotí Daniel López -jove instrumentista, productor, compositor i arranjador que destaca en la música contemporània, el jazz i les músiques d’arrel- i que compta amb la cantant menorquina Anna Ferrer com a veu solista convidada.

L’objectiu de la producció és donar protagonisme a una generació de músics tradicionals de gran talent i fer d’altaveu de la cultura literària i musical dels Països Catalans.

Per tal de crear la peça, el compositor va detectar peculiaritats sonores i musicals en fonogrames antics de música d’arrel catalana i va projectar com haurien pogut evolucionar en cas d’haver arribat al segle XXI, meravellosament transformats pel pas del temps. Aquests artefactes distòpics s’integren a la composició per fer-la interessant i especial.

Els poemes que s’hi musiquen són versos de poesia post-contemporània en llengua catalana, d’arreu dels Països Catalans, de veus poètiques de diferents generacions al voltant dels mateixos temes que tractaven les cançons dels nostres avis i besavis, dels autors: Anna Gual , Sònia Moya , Clara Fiol, Rosa Vilanova, Josep Pedrals, Juana Dolores Romero Casanova i Enric Casasses.

El projecte compta amb 31 músics de qualitat especialitzats en instrumentrs tradicionals dels Països Catalans, criteris de paritat quant a gènere i territori i repertori de nova creació encarregat a joves compositors.

Per a Trencadís comptarà amb: Adrià Grandia, viola de roda (i alguna maquineta); Alba Careta, trompeta; Albert Dondarza, violí; Apel·les Carod, violí; Cati Plana, acordió diatònic; Coloma Bertran, violí; Cristina Boixadera, flabiol; Darío Barroso, guitarra; Elias Porter, viola; Francina Mercadal, trombó; Iu Boixader, contrabaix; Ivan Alcazo, tible; Ivó Jordà, gralla; Joana Fugaroles, viola; Joana Gumí, violí; Jordi Montasell, trombó; Josep Cordobés, bateria; Manu Sabaté, gralla; Marc Vall, percussió; Marçal Ramon, acordió diatònic; Maria Antònia Gili, trompeta; Maria Puertas, tuba; Martí Villegas, fiscorn; Mireia Vila, violí; Montse Soques, flabiol; Núria Casas, contrabaix; Pau Puig, dolçaina; Pere Olivé, percussió, i Rosa Rodríguez, tenora; veus coristes (Helena Ros i Marta Torrella) i veu principal (Anna Ferrer);  direcció i sintetitzadors, caixes de ritmes i vocoders (Dani Lopez).

 

Per l’interès de la proposta, la Taula de Cultura Popular de Transversal va decidir donar suport al projecte, afavorint-ne la programació als municipis membres.

L’actuació inicial va tenir lloc a la Fira Mediterrània el 14 d’octubre de 2021. Aquesta mateixa tardor hi van haver les actuacions del 23 d’octubre al Teatre Principal d’Olot, i la del 7 de novembre al Teatre-Auditori de Sant Cugat del Vallès, totes tres van comptar ja amb el suport econòmic de la xarxa. La resta d’actuacions tindran lloc durant el 2022.

Go top