fbpx

STRONGER PERIPHERIESARA

D’entre les 29 candidatures presentades a la convocatòria del Tàndem 9, el jurat va seleccionar 5 artistes/companyies s per formar part de la següent fase de tria del projecte; un Taller de Tria al qual van participar:

– Elèctrica Produccions S.L.U.
– Quim Giron and Moon Ribas
– La Conquesta del Pol Sud
– ANTES, Associació Cultural de Creació Contemporània
– Gaston Core

Podeu llegir aquí la Resolució selecció finalistes Tandem 9

Aquestes cinc companyies/artistes van participar del Tandem Workshop que es va celebrar els dies 21, 22 i 23 de novembre a Mataró. Aquells dies, amb presència de les ciutats de Transversal i d’una representació dels socis del projecte, es va realitzar la selecció final de l’artista català a coproduir en el marc del projecte.

Els artistes escollits van ser Moon Ribas en col·laboració amb Quim Giron:

Moon Ribas va néixer a Mataró el 1985. Es va graduar en Coreografia al Dartington College of Arts, d’Anglaterra, el 2007, i des de llavors està experimentant la unió que hi ha entre la tecnologia i el seu cos per explorar els límits de la percepció i veure i sentir el moviment d’una manera més profunda.

Quim Girón va néixer a Barcelona el 1985. Fundador i director artístic de la companyia Animal Religion. Llicenciat en circ a la Universitat de Dansa i Circ d’Estocolm, on rep la beca Sophie Hulten’s per la seva creativitat, el joc amb el risc i per la seva habilitat com artista de circ. El seu treball se centra en l’expressió del cos, és un apassionat de l’astrobiologia i altres disciplines que estudien l’origen de la vida, des d’on desenvolupa el seu imaginari com a activador per construir els espectacles.

La col·laboració entre Moon Ribas i Quim Girón va començar l’any 2019 amb la motivació de barrejar les arts escèniques amb la cibernètica, l’observació dels fenòmens naturals i el món animal per inspirar les seves creacions. Els seus treballs investiguen maneres de barrejar elements vius a l’escenari que estan fora del control del cos de l’intèrpret, donant espai a l’aparició de nous llenguatges dins del circ, la dansa, l’art cíborg, la música, la fotografia i el videoart.

EL PROJECTE

Stronger Peripheries és el primer projecte que impulsa una nova xarxa europea de cooperació, la Southern Coalition (Coallició del sud), un nou grup de treball que té l’objectiu de reforçar les connexions entre iguals a través de projectes culturals, cultivant un estret diàleg entre artistes, operadors i comunitats.

Els socis del projecte són:

-Artemrede, Xarxa de ciutats de Portugal

-Pogon, centre cultural a Zagreb, Croàcia

-Pergine Spettacolo Aperto, festival de Pergine Valsugana, Itàlia

-Cluj Cultual Centre, centre cultural a Cluj Napoca, Romania

-Bunker, organització cultural, Ljubljana, Eslovènia

-Transversal, Xarxa de ciutats, Catalunya

-Pro Progressione, organització independent, Budapest, Hongria

-Teatro Di Sardegna, teatres a Cagliari i Nuoro, Sardenya

-ISCTE, Institut Universitari a Lisboa

-Universitat de Barcelona, Catalunya

-Universitat d’Arts, Facultat d’Arts Dramàtic, Belgrad, Sèrbia

-L’Arboreto Teatro Dimora, Teatre i residència creativa, Mondaino, Itàlia

-Occitanie en Scène, Xarxa de ciutats, Montpellier, França

-PCAI, organitació cultural indepenent, Atenes, Grècia.

 

Es tracta d’una combinació de socis artístics, per la part de producció, i d’altres de recerca, per la part d’estudi i reflexió sobre polítiques culturals que preveu el projecte. Totes són organitzacions que poden identificar-se, fins a un cert punt, amb una “Europa del Sud” en una definició molt àmplia, totes compromeses a fomentar el compromís de la comunitat local en les arts i totes dedicades a superar els obstacles en els seus contextos específics a través d’aquest augment de la cooperació mútua que suposarà el projecte

Com a primer projecte d’aquest nou àmbit de relació, “Perifèries més fortes” vol provocar canvis reals en l’obra d’artistes i operadors culturals. Per fer-ho, promourà noves produccions artístiques (que es presentaran a 9 països), tallers, conferències i documentació, centrats en models alternatius que tinguin en compte la realitat de les perifèries.

Una iniciativa dissenyada per augmentar les oportunitats de col·laboració per desenvolupar habilitats dels artistes en els camps de la gestió de l’art i per defensar el valor social de l’art i la importància de pràctiques artístiques inclusives i participatives.

La participació al projecte per part de Transversal permetrà la presentació d’actuacions d’artistes nacionals a escala europea, acollir a Catalunya companyies internacionals en residències i representacions (amb un intens treball amb les comunitats locals), així com la participació dels professionals i agents socials de les ciutats de la xarxa en iniciatives addicionals.

Les activitats del projecte van arrencar la tardor de 2020 amb les primeres reunions de socis i s’allargaran fins al 2024.

#strongerperipheries
#southerncoalition

#creativeeurope #south #periphery

#perifèriesmésfortes #coalició sud #europacreativa #sud #perifèria

Aquest projecte compta amb el suport del programa Europa Creativa de la Unió Europea

 

Projecte amb participació de Transversal gràcies al suport del Departament de Culturacultura_c3 de la Generalitat de Catalunya.

Go top