fbpx

NATURA VIVANatura viva: musa i mimesi explora el territori i reivindica el valor de la natura com a Font d’inspiració i espai de diàleg.

10 artistes i 10 ciutats connectats de forma simultània i vital.

Entre el 7 d’octubre i l’11 de desembre es presentaran davant del públic 10 projectes de nova creació programats simultàniament a 10 ciutats catalanes.

Natura viva: musa i mimesi, és el projecte comissariat per Carolina Grau, guanyador del concurs de comissariat artístic III edició, convocat per Transversal Xarxa d’Activitats Culturals l’any 2021.

Natura viva és l’essència i també és el concepte utilitzat per la comissària Grau, per connectar a 10 artistes i convidar-los a explorar la geografia local a partir de la recerca i coneixement del territori. Què observem, què sentim i què interpretem de les manifestacions físiques i humanes relacionades Amb la geologia, agricultura, tradicions populars i el pas del temps en els espais naturals de cada localitat participant.

“Davant el saqueig que estem infligint als recursos naturals del nostre territori, el projecte vol obrir noves finestres a la natura per a inspirar, sentir i connectar_nos amb ella” …”Vivim una dècada marcada pel repte del compliment dels objectius de desenvolupament sostenible i volem posar l’atenció a les nostres interrelacions, la consciència en les espècies que habiten el nostre planeta i sobre l’evolució de la nostra empremta i el seu impacte a la biosfera”

El resultat d’aquestes observacions i el seu procés evolutiu són vàries accions temporals i de nova creació artística que reflecteixen i revelen diferents aspectes de la naturalesa i la seva saviesa: topografia, climatologia, paisatge, història, cultura, moviment i pensament. L’artista és com un explorador que centra la seva mirada i examina l’entorn per embarcar-nos amb un viatge i presentar-nos una imatge recognoscible que ens fa qüestionar i percebre el nostre futur.

 

Participants:

TONI CRABB VILANOVA I LA GELTRÚ. 30 de setembre al 30 d’octubre

La Sala. Centre d’art contemporani

 

NOELA COVELO VELASCO TORTOSA. 7 d’octubre al 13 de novembre

Museu de Tortosa

 

ROSA THARRATS SANT CUGAT DEL VALLÉS. 11 d’octubre al 26 de novembre

Centre d’art Maristany

MARTIN LLAVANERAS REUS. 15 d’octubre

Centre d’art cal Massó

 

PEP VIDAL FIGUERES. 21 d’octubre al 13 de noviembre

Museu de l’Empordà

 

JULIA MARISCAL MANRESA. 22 d’octubre al 13 de novembre

Centre Cultural El Casino

 

ANNA MALAGRIDA OLOT. 29 d’octubre al 11 de desembre

Museu de la Garrotxa

 

MIRANDA PASTOR GRANOLLERS. 9 de desembre al 20 febrer 2023

Roca Umbert Espai d’Arts

 

ÀNGELS RIBÉ MATARÓ. 10, 11, 17, 18, 24 i 25 de desembre

M|A|C Cúpula, Cementiri dels Caputxins

 

EULÀLIA ROVIRA GIRONA.

Dates i lloc per confirmar

 

Artistes:

Vilanova i la Geltrú: Toni Crabb

TONI CRABB (Zimbabwe, 1970. Viu i treballa a l’Hospitalet)

L’artista Toni Crabb fa dues dècades que està instal·lada a Barcelona. Treballa amb una noció de dibuix expandit com a nucli de la seva pràctica. El seu llenguatge artístic explora les relacions i com les coses s’afecten entre si, amb un interès particular en el paisatge, el cos, la diferencia sexual i l’exploració de narratives de l’indicible.

 

#drawing #performance

www.tortoisebox.org/tonicrabb

 

Tortosa: Noela Covelo Velasco

NOELA COVELO VELASCO (Pontevedra, 1994. Viu i treballa a Barcelona)

La pràctica artística de Noela Covelo Velasco es vincula amb la veu, treballant majoritàriament a través de la instal·lació sonora i la performance. La veu no sols com un mitjà sinó com un material en si mateix que transforma l’espai.

 

#so #performance

noelacovelovelasco.net

https://www.instagram.com/noelacove/?hl=es

 

Sant Cugat del Vallès: Rosa Tharrats

ROSA THARRATS (Barcelona, 1993. Viu i treballa a Alt Empordà)

Rosa Tharrats investiga sobre determinats patrons de la naturalesa de manera intuitiva a través de tota mena de materials, especialment el teixit. Se centra en les relacions orgàniques que s’estableixen amb nosaltres, i la interacció entre el mineral, el vegetal i l’industrial. Temes recurrents en el seu treball són la transformació, la simbiosi, el procés, la compilació, les arrels, la unió de la vida microscòpica i macroscòpica, el visible i invisible.

 

#acció #tèxtil

https://www.rosatharratsoliva.com/

https://www.instagram.com/rosa_tharrats/?hl=es

 

Reus: Martin Llavaneras

MARTIN LLAVANERAS (El Segrià, 1983. Viu i treballa a Barcelona)

La pràctica de Martin Llavaneras es desenvolupa a través de la instal·lació explorant diverses formes de circulació de les matèries primeres. En el seu treball se serveix de substàncies que travessen i sedimenten cossos, objectes i paraules, alhora que examina els cicles mitjançant els quals s’emmagatzemen, distribueixen i oxiden els seus significats.

 

#acció #teixit

www.martinllavaneras.com

https://www.instagram.com/martinllavaneras/?hl=es

 

Figueres: Pep Vidal

PEP VIDAL (Barcelona, 1980. Viu i treballa a Barcelona)

Pep Vidal, matemàtic i físic de formació, treballa amb els canvis infinitesimals –canvis realment petits– que constantment estan sempre a tot arreu i que no veiem fins que hi ha un canvi més gran. La cadena de canvis infinitesimals és infinita i caòtica.

 

#dibuix #video

www.pepvidal.com

www.instagram.com/vidal_pep/?hl=es

 

Manresa: Julia Marsical

JULIA MARISCAL (Barcelona, 1981. Viu i treballa a Sant Pau d’Ordal)

L’obra de Julia Mariscal proveeix la performance, el collage, el vídeo, la instal·lació i l’escultura, treballant amb materials tan diverses com el paper, vidre, ceràmica, so, teixit, líquids o matèries orgàniques. Aquesta experimentació material està basada en la superposició de diverses textures i superfícies, creant un lèxic de simbolismes. En la pràctica de Mariscal abunden les referències al plec i al reflex.

 

#performance #materialbased

www.juliamariscal.com

https://www.instagram.com/juliamariscal/

 

Olot: Anna Malagrida

ANNA MALAGRIDA (Barcelona, 1970. Viu i treballa a Paris)

Anna Malagrida és una artista que treballa amb la fotografia i el vídeo. Estructura les seves imatges entorn de la poètica de l’oposició entre espai interior i exterior, llum i foscor. La seva mirada és col·loca sobre la fràgil relació de l’ésser humà amb el seu entorn.

 

#vídeo #fotografia

annamalagrida.com

https://www.instagram.com/_annamalagrida_/

 

Granollers: Miranda Pastor

MIRANDA PASTOR (Barcelona, 1996. Viu i treballa a Bruselas)

L’obra de Miranda Pastor es basa en la nostra relació amb l’entorn contemporani, intentant problematitzar alhora que valorant les seves possibilitats estètiques.

 

#embroidery #googlemaps

https://mirandapastor.wordpress.com

https://www.instagram.com/miranda_pastor/?hl=es

 

Mataró: Àngels Ribé

ÀNGELS RIBÉ (Barcelona, 1943. Viu i treballa a La Floresta)

Àngels Ribé és una artista conceptual que inicià la seva activitat artística fent escultura, des d’on progressivament evolucionà cap a instal·lacions conceptuals. Les seves accions se serveixen del mateix cos i de l’espai com a elements de recerca i experimentació. L’austeritat de mitjans i la voluntat de fragilitat han personificat tothora el seu llenguatge, que s’ha decantat per poètiques absències o per presències amagades i silencioses.

 

#acció #instal.lació

angelsribe.com

 

Girona: Eulàlia Rovira

EULÀLIA ROVIRA

(Barcelona, 1985. Viu i treballa a Barcelona)

Eulàlia Rovira és una artista que inicià la seva pràctica fent escultura, des d’on progressivament evolucionà cap a instal·lacions conceptuals. Les seves accions se serveixen del propi cos i de l’espai com a elements de recerca i experimentació. L’austeritat de mitjans i una aparent fragilitat han personificat tothora el seu llenguatge que s’ha decantat per poètiques absències o per presències amagades i silencioses.

 

#vídeo #temps geològic

http://www.eulaliarovira.info/

https://www.instagram.com/eulalia.rovira/?hl=es

#NaturaViva #ArtContemporani #NovaCreació #Mimesi #Territori #XarxaTransversal

 

La comissària:

Carolina Grau  és historiadora i comissària d’exposicions i projectes artístics. La seva trajectòria professional inclou propostes de comissariat en institucions públiques com el Centre d’art la Panera, el MARCO Museo de Arte Contemporáneo de Vigo, Sala Alcalá 31 Madrid, Azkuna Zentroa Alhóndiga Bilbao o MAAT Museu de arte, arquitectura e tecnologia a Lisboa entre molts d’altres; així com en diverses galeries i entitats artístiques a Espanya, Portugal, França i el Regne Unit. Ha produït diverses exposicions individuals d’artistes internacionals com a Anna Barribal, Angela de la Cruz, Patricia Dauder o Muntadas. Grau va ser comissaria associada de Arquipelago Centro des artes contemporáneas a les illes Açores en el 2017. Va ser co-fundadora i co-comissària de la Biennal de Jafre del Ter I-VII del 2003 al 2015. Va ser guanyadora del concurs internacional de comissariat amb l’exposició, Another Point of View a la Galerie Centre d’art contemporain, Noisy-le-sec Paris (2010). Col.labora amb la revista DARDO Magazine especialitzada en arquitectura, art contemporani i disseny.

 

Dissseny de la imatge:

Ester Vinyals s’inspira amb dualitats oposades: fertilitats i sequeres. La fotosíntesi com un dels processos fonamentals que mantenen l’equilibri dels ecosistemes i la vida a la terra. I en contraposició, els punts calents visibles a la crisi climàtica que ens alerten amb precipitades adaptacions morfològiques i fisiològiques provocades per l’escassetat de l’aigua que desemboquen en el desastre natural més destructiu: les sequeres.

 

Natura viva: musa i mimesi, compta amb el suport de Transversal i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

Go top