fbpx

El cel és massa baix

Una reflexió sobre la identitat, sobre la violència, la tolerància i les relacions nord-sud.El projecte d’El Cel és Massa Baix comença amb una inquetud sorgida a la Taula d’Arts Escèniques de Transversal Xarxa d’Activitats Culturals. Es va creure oportú encarregar un treball que abordés directament un tema candent com el de la immigració i el repte del contacte i la interacció entre cultures que aquesta planteja.

Per a elaborar un text reflexiu a l’entorn de la interculturalitat i de la relació que s’estableix entre la cultura musulmana i l’europea (a partir de l’arribada d’immigrants musulmans als països europeus) es va creure que l’Ahmed Ghazali era la persona adequada per acceptar el repte.

L’Ahmed és un creador nascut al Marroc, que va realitzar els seus estudis a Paris i actualment viu a Barcelona. El seu perfil era l’idoni per treballar aquest tema des d’un punt de vista diferent del que normalment ens arriba des dels mitjans de comunicació o els altres agents de comunicació social.

El text resultant va demostrar que l’elecció de Ghazali fou encertada. Una reflexió sobre la identitat, sobre la violència, la tolerància i les relacions nord-sud. Un argument teatral que posa damunt la taula la gran contradicció dels migrats: fins a quin punt poden adaptar-se al nou entorn i la nova realitat mantenint-se fidels a la seva identitat?  Integrar-se vol dir traïr als orígens? Un plantejament molt interessant que obliga més que convida a l’espectador a reflexionar.

richard i  younesEl fet de portar damunt d’un escenari aquestes temàtiques fou un assoliment important. Però més que aquest, ho van ser els tallers escolars que es van generar al voltant de l’obra. L’elaboració d’un dossier pedagògic per treballar amb estudiants va permetre tractar un tema molt sensible en un sector crucial de població.

Els joves d’avui són els ciutadans de demà. La seva actitud davant la multiculturalitat serà la que imperarà en els propers anys. El futur de les relacions de convivència entre ciutadans del nostre país, depèn d’ells. És per això que fou tan positiu fer-los arribar un text tan suggerent i amb tantes propostes per a la reflexió com el d’El Cel és Massa Baix.

Go top