fbpx

C.A.M.E.S.“C.A.M.E.S: Comèdies Auditives en Moviment Espontànies i Sensorials” és la producció pròpia de Transversal per aquest 2021.

A càrrec d’Escarlata (en col·laboració amb Joana Gomila), es tracta d’una proposta d’àudio  visita guiada teatralitzada, de la qual disposaran a partir de la seva estrena (el 27 de març de 2021, en motiu del Dia Mundial del Teatre) les 10 ciutats de la Xarxa.

“C.A.M.E.S.”, ideat en forma d’audioguia, proposa una visita guiada teatralitzada per les entranyes dels deu teatres, un recorregut inèdit per espais poc o gens coneguts pels espectadors, com els camerinos, la taquilla, els magatzems, les sales d’assaig o l’escenari, tant davant com darrere les cortines.

foto: Marga Cruz

Guiats per la veu en off dels personatges Josep Labsència i Maria Presència, i amb la proposta musical de la cantant, compositora i intèrpret mallorquina Joana Gomila, els espectadors descobriran per què porta mala astrugància que els actors vesteixin de groc o d’on ve la dita de “molta merda”, així com curiositats i anècdotes concretes de cadascun dels deu equipaments.

Els espectadors, proveïts d’audioguies sense fils per escoltar la peça de forma individual i simultània a tot el grup -d’entre 7 i 12 persones a casa passi-, participen de manera activa en la visita guiada fins a convertir-se en els protagonistes de la seva pròpia obra. “C.A.M.E.S.” permet a l’espectador posar-se en la pell de l’actor i viure l’experiència de ser artista.

“C.A.M.E.S”. és una experiència híbrida, a mig camí entre la visita guiada i l’obra de teatre, ideal per a tota la família -nens i nenes a partir de 9 anys-. És un espectacle que es viu de forma individual i amb grups reduïts, per tant, adequat a les actuals normatives sanitàries i de seguretat de la pandèmia. L’espectacle té una durada aproximada de 45 minuts.

foto: Marga Cruz

“C.A.M.E.S.” ha permès equipar amb aparells d’autodescripció aquells teatres que encara no en tenien, adaptant així els equipaments a la nova Llei d’Accessibilitat als Teatres. En aquesta ocasió, els aparells de suport per accessibilitat  auditiva s’utilitzaran amb finalitats artístiques. Les audioguies passaran a formar part dels teatres, convertint-los en espais més accessibles i democràtics.

Un cop estrenat, aquesta peça passarà també a formar part del patrimoni immaterial dels teatres, i tothom qui ho desitgi podrà gaudir sempre de la visita guiada (prèvia reserva).

foto: Marga Cruz

 

 

Els autors, Escarlata:

La històrica companyia de circ Escarlata, creada el 1987 per Bet Miralta i Jordi Aspa, crea espectacles de carrer, sala i carpa, i realitza gires nacionals i internacionals. Pionera en la fusió de diverses disciplines, els seus muntatges parteixen de les tècniques circenses i beuen de la dansa, la creació audiovisual i el teatre de text, entre altres gèneres.

Escarlata ha estat guardonada amb el premi Nacional de Cultura per la Generalitat de Catalunya el 2007 i amb el premi Nacional de Circ pel Ministeri de Cultura del Govern d’Espanya per la seva trajectòria en la direcció artística durant 15 edicions de la Fira del Circ Trapezi de Reus.

 

La imatge del projecte:

 

La imatge gràfica de “C.A.M.E.S.”, creada per l’il·lustrador vilanoví Miguel Porlan, “mostra com la persona entra al teatre a través del que sent. És una imatge on predominen els contrastos: dins i fora, so i silenci, estàtic i en moviment, el que es veu i el que està per descobrir”, segons paraules del mateix autor.

Miguel Porlan ha treballat per The New York TimesThe New YorkerThe Washington PostThe Guardian i Le Monde, entre altres capçaleres de referència mundial.

 

 

 

 

 

Aquest projecte compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.cultura_c3

Go top