fbpx

MÉS OPORTUNITATS PEL SECTOR DEL CIRC A BANDA I BANDA DE LA FRONTERA

26 de Novembre de 2020

El projecte transfronterer TRAVESIA – PIRINEUS DE CIRC” fa públic els resultats de les seleccions de projectes de creació i acompanyament que es van adreçar al sector artístic, així com l’ampliació de la seva xarxa de programadors, per tal de donar difusió als espectacles.

El projecte de cooperació Travesia té com a objectiu promoure l’ocupació d’artistes de circ mitjançant accions d’acompanyament, per tal de crear i enfortir les relacions entre tots els agents que formen part d’aquest sector professional. Així doncs, en les diferents accions previstes, hi participen artistes de circ, centres de creació, productores, programadors i altres agents culturals de tot el territori transfronterer.

A la primavera 2020 es van publicar diverses convocatòries dirigides tant a artistes com a  programadors del territori. Els vuit socis de projecte, entre els què es troba la Xarxa Transversal presidida per l’Ajuntament de Mataró, anuncien els guanyadors de les diferents convocatòries:

  • 17 nous programadors d’arts escèniques que s’incorporen al dispositiu Itineraris de circ, ampliant la xarxa de programadors de Travesia
  • 9 equips artístics per a la creació de nous espectacles de circ contemporani
  • 5 equips artístics beneficiaris del dispositiu d’acompanyament ( 2 a Occitània i 3 al País basc)

 

Selecció de programadors Itineraris de circ

17 nous programadors d’arts escèniques (8 en el costat francès, 9 en el costat espanyol) han estat seleccionats per integrar-se a la xarxa de programació del projecte Travesia. Aquesta xarxa vol acompanyar els artistes en els seus primers passos davant del públic i també implicar els programadors en els processos de creació.

La xarxa de programació de Travesia, a més d’aquests 17 nous programadors, compta amb les estructures de programació dels propis socis directes.  Des de la Xarxa Transversal hi participen els 10 departaments de cultura integrats al Consorci amb els seus equipaments, com són el Teatre Monumental  i Can Gassol a Mataró,  el Teatre Auditori i el centre de creació  Roca Umbert de Granollers, el Teatre Auditori de Sant Cugat, el Teatre Kursaal de Manresa, el Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú, el Teatre Bartrina de Reus, el Teatre Auditori Felip Pedrell de Tortosa, el Teatre Principal d’Olot i Circ a la plaça , el Teatre Jardí de Figueres i el festival Figueres es Mou i el Teatre Municipal de Girona.

Tots aquests equipaments i els seus programadors aposten per facilitar la difusió dels espectacles de circ contemporani, especialment de les propostes creades amb el suport del projecte.

Els 17 nous programadors que s’integren a la xarxa Itineraris de circ són:

A Catalunya:

  • Atrium Viladecans / Festival internacional de teatre i animació Al Carrer, Viladecans
  • Terrassa Arts Escèniques, Terrassa
  • Ateneu Popular 9 Barris, Barcelona
  • Fira Tàrrega

Al País Basc:

  • Ajuntament de Vitòria /Festival Kaldearte, Àlaba
  • Ajuntament d’Arrigorriaga,, Bizcaya

 A Navarra:

  • Quiero Teatro (Belén Álvarez Distribució i Gestió d’espectacles), Pamplona

A l’Aragó:

  • Fira Internacional de Teatre i Dansa d’Osca
  • Festival Animahu, Osca

A Occitània:

  • Arlesia, Daumazan-on-Arize (09)
  • Escena Nacional de L’Estive, Foix i Ariège (09)
  • Centre cultural Maison du Savoir, Saint-Laurent-de-Neste (65)
  • L’Avantsala, Escena Nacional Tarbes-Pirineus (65)
  • Oficina Municipal de Cultura d’Alénya (66)
  • Comunitat de Municipis Pirineus-Cerdanya, Sallagosa (66)
  • La Verrerie, Centre Nacional d’Arts del Cirque Alès (30)

A Nova Aquitània:

  • Ajuntament d’Hendaia – Servei Cultural (64)

Selecció de projectes artístics en creació

D’entre les 82 candidatures rebudes, se n’han pogut seleccionar 9. Són noves propostes de l’àmbit del circ contemporani, tant d’artistes emergents com  consolidats. Els projectes seleccionats es beneficiaran d’un ajut  de 10.000 euros que inclou, per a projectes de companyies emergents, una beca de creació (5.000 euros), una d’acompanyament (3.000 euros) i una de mobilitat (2.000 euros) ;  i per a companyies consolidades, una beca de creació (7.000 euros) i una de mobilitat (3.000 euros). A més, tots els artistes seleccionats es beneficiaran de residències en la xarxa d’espais i centres de creació dels socis del projectes amb un mínim de dues setmanes de residència i acompanyament a banda i banda de la frontera. Els equips artístics seleccionats són:

En la categoria d’artistes emergents:

  • Amer Kabbani Fernandez « Runa » (títol provisional) [Catalunya]
  • La Barque Acide « The End is Nigh! » [Occitània]
  • Das Arnak « Bikini » (títol provisional) [Nova-Aquitània]
  • Haa Collective « Picaderø » [Catalunya]
  • Kolektivo Konika « La punta de mi nariz » [País basc/Catalunya]
  • Maite Guevara « ¡Qué Buen Día! » [País basc]
  • Olga_CirqAnalogique « LP (Long Play) » [Occitània/Catalunya]

En la categoria d’artistes consolidatss:

  • 220 vols « Enlace : Mémoire de demain » [Occitània]
  • Rouge Éléa « On est là tout va bien ! » [Nova-Aquitània/País basc]

 

Selecció d’equips artístics en acompanyament a Occitània (França)

L’acompanyament és un dispositiu que afavoreix la professionalització i consolidació de companyies de circ al territori. Els equips artístics seleccionats a Occitània rebran una beca de 15.000 euros cadascun per fomentar el desenvolupament d’habilitats i capacitats en la gestió, producció i/o distribució dels seus projectes artístics. A més, rebran l’acompanyament directe d’un dels socis de Travesia.

 

Les dues companyies seleccionades a Occitània han estat  La Main S’Affaire amb el projecte “Snack to be”, que rebrà l’acompanyament de La Grainerie, entitat sòcia i líder del projecte i la companyia  Lapsus amb el projecte “Nos vertiges” que es beneficiarà de l’acompanyament d’Ax Animation.

 

Selecció dels equips artístics en acompanyament al País Basc

3 companyies basques han estat seleccionades per acompanyament al País Basc: Maite Guevara, El trapecionista i Males companyies Zirko Taldea.

Totes elles rebran l’acompanyament d’un dels socis del projecte (Ajuntament de Bilbao o Communauté d’Agglomération Pays Basque – Hameka). A més, es beneficiaran d’una beca d’entre 4.000 i 10.000 euros per equip, per tal de dur a terme accions formatives i  rebre assessorament per a la seva professionalització per part de Belen Álvarez (Quiero Teatro, Navarra)

 

Selecció dels equips artístics en acompanyament a Catalunya

Travesia, també oferirà acompanyament a companyies catalanes. Properament es seleccionarà una companyia catalana emergent que serà acompanyada durant el projecte per una de consolidada i per la Central del Circ.

El projecte Travesia – Pirineus de circ en poques paraules

Travesia – Pirineus de circ és un nou projecte transfronterer França-Espanya per als anys 2020-2022 que té com a objectiu promoure l’ocupació dels artistes de circ en l’espai transfronterer, transformant els mètodes d’acompanyament i adaptant-los per afrontar els nous reptes del sector provocats per la crisi del coronavirus.

El projecte Travesía reuneix 8 socis de l’espai transfronterer França-Espanya:

La Grainerie – coordinador (Balma-Toulouse Metropole, 31), Ax Animation (Ax-les-Thermes, 09), Central del Circ-APCC (Barcelona, Catalua), Communauté d’Agglomération Pays Basque-Hameka (Louhossoa, 64), Occitanie en Scène (Montpellier, 34), Xarxa Transversal (10 municipis a Catalunya) i Ajuntament de Bilbao (Euskal Herria).

Travesía és un projecte de cooperació el 2020-2022 amb un pressupost d’1.154.994 euros cofinançat per la Unió Europea en un 65% a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu de POCTEFA és enfortir la integració econòmica i social de l’àrea fronterera.

Site web

Facebook

Go top